ESP8266 breakout board

Ο πιο απλός τρόπος να συνδέσουμε ένα ESP8266 με τον υπολογιστή για να ανεβάσουμε καινούριο firmware ή ένα καινούριο πρόγραμμα είναι μέσω ftdi ή άλλου USB UART interface chip (PL2303, CH340 κ.α). Για να γλιτώσουμε τα καλώδια και το breadboard κάθε φορά που θέλουμε να πραγματοποιήσουμε μία συνδεσμολογία μπορούμε να φτιάξουμε ένα απλό breakout board.

Ακολούθησα την συνδεσμολογία της φωτογραφίας και έφτιαξα ένα breakout board για το ESP01 με τα απολύτως απαραίτητα.

esp8266 breakout schematic

Το ESP8266 τοποθετείτε στα θηλυκά pin headers, το ftdi στα αρσενικά και με δύο διακόπτες μπορώ να κάνω reset και να βάλω το chip σε flash mode. Αφού αποσυνδέσω το ftdi μπορώ να συνδέσω εξωτερική τροφοδοσία 3.3V και ό,τι άλλο περιφερειακό θέλω στα GPIO0 και GPIO2 για να λειτουργήσει αυτόνομα.

esp8266 breakout with ftdi

Έχουν πολύ ενδιαφέρον τα breakout boards που βρίσκουμε στο ebay και στο tindie για άλλες εκδόσεις ESP8266 με περισσότερα GPIO pins. Πολλές φορές ενσωματώνουν ένα USB UART interface IC πάνω στο board ώστε να συνδέεται απευθείας με τον υπολογιστή (το CH340 κυριαρχεί λόγω τιμής) και πωλούνται ως ESP8266 development boards.

esp8266-nodemcu-development-board

Μπορούμε να φτιάξουμε τα δικά μας boards ενσωματώνοντας ό,τι αισθητήρες και ηλεκτρονικά εξαρτήματα μπορούμε να φανταστούμε (photoresistors, humidity sensors, relays…) φτιάχνοντας ένα ολοκληρωμένο development board για το ESP8266. Τι θα προσθέτατε σε ένα τέτοιο board που θα θέλατε να εκμεταλλευτεί το ESP8266 και να επικοινωνήσει με τον έξω κόσμο;

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *