Το φθηνότερο Wi-Fi module

Σας αρέσει να παίζεται με μικροελεγκτές προσπαθώντας να βρείτε τρόπους να αυτοματοποιήσετε τα πάντα γύρω σας; Τότε σίγουρα έχει περάσει από το μυαλό σας η ιδέα να τους δώσετε πρόσβαση στο internet, να στέλνετε και να λαμβάνετε δεδομένα ή ειδοποιήσεις από την άλλη άκρη του δωματίου σας ή την άλλη άκρη της γης (και γιατί όχι και εκτός αυτής).

Όσοι πειραματίζεστε με Arduino θα γνωρίζετε κάποια modules που μπορούν να το “βγάλουν” στον έξω κόσμο είτε με σύνδεση Ethernet είτε με ασύρματη δικτύωση (βλ. Arduino Ethernet Shield, ENC28J60, Arduino Yún, Arduino WiFi Shield κ.α.). Καλά όλα αυτά αλλά έχουν ένα μειονέκτημα (hint: $$$). Ειδικά αν το project σας είναι ένα led που θα ανάβει όποτε έχετε mail, τα χρήματα που πρέπει να καταβάλετε σας κόβουν τα φτερά.

Τη λύση έρχεται να δώσει το ESP8266. Πρόκειται για ένα WIFI module με κόστος κάτω από €3 (made in China φυσικά)! Το συνδέεται με τον μικροελεγκτή σας και του επιτρέπετε να μιλάει με τον έξω κόσμο.

Έχει γίνει ήδη πολύ δημοφιλές και μπορείτε να βρείτε libraries για Arduino αλλά να γράψετε και προγράμματα για τον δικό του μικροελεγκτή μιας και υπάρχει διαθέσιμο SDK.

Ψάχνοντας στο ebay θα βρείτε προς το παρών 5 διαφορετικές εκδόσεις του module. Με ή χωρίς κεραία πάνω στο board, με ή χωρίς υποδοχή για εξωτερική κεραία και με διαφορετικές υποδοχές πάνω στην πλακέτα, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να διαλέξετε αυτό που σας ταιριάζει. Τώρα πια δεν έχετε καμία δικαιολογία για να μη συνδέσετε την καφετιέρα σας στο internet.

Ενδιαφέροντα links:

datasheet

wiki

community

Espressif SDK

NodeMcu firmware

flasherESPTool (command line)NodeMCU Flasher

ESPlorer

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *